Po tobulai storų, grietinės bei uogienės sluoksniu paskendusių, blynų dienos – šis užkandis būtent tai, ko norisi!
Reikės:
Tešla
100 g šalto sviesto
180 g a.r. kvietinių miltų
1 v.š. kario miltelių
1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
0.5 a.š. druskos
80 – 85 ml mėgiamo alaus
30 g kietojo sūrio Džiugas 48
Pabarstukai
1 v.š. aguonų
1 v.š. lukštentų kanapių sėklų
1 a.š. sezamo sėklų
1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
1 v.š. kmynų sėklų
Žiupsnelio druskos
Kelių žiupsnelių rupios druskos su žolelėmis
1 nedidelio kiaušinio
Į dubenį beriame miltus, rūkytos paprikos bei kario miltelius, druską ir viską permaišome. Iš šaldytuvo traukiame šaltą sviestą ir mirkant į miltų mišinį sutarkuojame burokine tarka, kad sviestas susimaišytų su miltais. Pilame mėgiamo alaus ir viską suminkome į vieną gabalą. Apsukame maistine plėvele ir siunčiame pusvalandžiui į šaldytuvą.
Kol tešla šaldytuve, smulkia tarka, sutarkuojame mėgiamą kietąjį sūrį. Naudojau Džiugas 48 dėl sodraus jo skonio, tačiau kuo puikiausiai galima keisti ir kitu.
Visus pabarstukams skirtus prieskonius, išskyrus rupią druską, beriame į dubenį ir gerai permaišome, o aptepimui skirtą kiaušinį lengvai išplakame atskirame dubenėlyje.
Tešlą traukiame iš šaldytuvo ir kočiojame ant lengvai miltais nubarstyto stalo. Iškočioję stačiakampio formą, vidurinę jo dalį nubarstome puse kiekio sutarkuoto sūrio. Imame vieną laisvą dalį, verčiame centro link, taip uždengdami sūrį. Likusią dalį verčiame ant prieš tai užlenktos dalies. Tešlą pasukame 90° kampu, iškočiojame ir pakartojame tą patį su likusiu sūriu. Galiausiai kočiojame kuo ploniau, nes kepant juostelės šiek tiek išsipučia.
Iškočiotos tešlos viršų nutepame kiaušinio plakiniu ir gausiai nubarstome prieskoniais. Pjaustome norimo dydžio juostelėmis ir nubarstę rupia druska su žolelėmis, siunčiame į 180° C įkaitintą orkaitę apie 15 min., arba tol, kol “atšoka” nuo skardos ir gražiai apskrunda.
P.S. Druskos negailime, nes juostelės turi būti sūrokos, juk kaip tik tokios prie alaus labiausiai tinkamos!
Komentarai