Kartais net ir pačios ryškiausios gėlės nublanksta prieš nepakartojamą naminio torto kvapą!
Reikės: (18 cm skersmens tortui)
Biskvitas
100 g cukraus
100 g natūralaus medaus
100 g sviesto
2 nedidelių kiaušinių
215 – 220 g a.r. kvietinių miltų
2 a.š. kepimo miltelių
Žiupsnelio malto cinamono
Žiupsnelio maltų gvazdikėlių
Žiupsnelio druskos
Kremas
250 g 36% riebumo grietinėlės
150 g 15% riebumo grietinės
50 g cukraus
0.5 citrinos sulčių
Žiupsnelio vanilinio cukraus
Į nedidelį puodą beriame cukrų, druską, maltą cinamoną ir gvazdikėlius, kabiname medų bei dedame sviestą. Ant silpnos ugnies nuolat kaitiname ir maišome kol gausis vientisa masė. Jai užvirus – kaitrą išjungiame ir paliekame atvėsti.
Kol masė vėsta, persijojame miltus kartu su kepimo milteliais.
Į atvėsusią masę po vieną įmušame kiaušinius ir kas kartą gerai išplakame. Svarbu, kad masė būtų pakankamai atvėsusi, kitu atveju šiluma kiaušinius gali sutraukti. Vėliau beriame persijotus miltus ir viską gerai išmaišome. Tešla turi būti grietinės tirštumo.
Gautą tešlą pilame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos dugno ir siunčiame į 180° C įkaitintą orkaitę 45 – 50 min., arba tol, kol įbedus ir ištraukus medinį pagaliuką jis lieka švarus. Kepimo laikas labai priklauso nuo pasirinktos kepimo formos dydžio, tad būtina stebėti ir tikrinti.
Iškepusį biskvitą traukiame lauk, 5 min. paliekame kepimo formoje, vėliau išimame ir visiškai atvėsiname. Geriausia tai padaryti uždėjus ant medinių iešmelių arba grotelių, kad biskvito apačia nesudrėktų.
Jei kepdamas biskvitas kiek iškilo ir gavosi “kepurėlė”, tuomet ją dailiai nupjauname ir pasiliekame trupiniams, kurie bus reikalingi torto šonams puošti. Biskvitą dalijame į keturias lygias dalis arba į tiek, kiek išeina.
Į virtuvinio kombaino indą pilame grietinėlę, kabiname grietinę, beriame vanilinį cukrų bei įspaudžiame citrinos sulčių. Šį kartą naudojau 15% riebumo grietinę, jei norisi kiek riebesnio kremo, būtinai imkite 30%. Taigi, viską plakame iki standžios masės. Baigus plakti būtinai paragaujame, gal citrinos sulčių, dėl gaivumo, norėsis dar šiek tiek įspausti.
Kol masė plakasi, nedideliame kiekyje verdančio vandens užplikome mėgiamą arbatą. Naudojau vaisinę, raudonųjų apelsinų, kuri suteikė gaivos ir lengvumo.
Į tortinės dugną dedame kepimo popierių, ant jo biskvitą. Viršų, virtuviniu teptuku, legvai nutepame arbata. Nereikia, kad biskvitas permirktų, viršus turi būti tik vos vos drėgnas. Kabiname ketvirtadalį (nes 4 biskvito lakštai) pasiruošto kremo ir tolygiai paskirstome, šiek tiek paspaudžiame. Taip sluoksniuojame visus biskvito lakštus. Suteptą tortą siunčiame nakčiai į šaldytuvą, kad kremas susigertų ir susistovėtų.
Susistovėjusį tortą išimame iš tortinės. Viršutiniu kremo sluoksniu plonai padengiame šonus, aplyginame viršų. Biskvito “kepurėlę” sutrupiname į kuo smulkesnius trupinius ir tolygiai apiberiame visą tortą.
Siunčiame atgal į šaldytuvą, nes kuo ilgiau pastovi šaldytuve, tuo labiau biskvitai persigeria kremu ir tuo skonis geresnis. Manasis šaldytuve iš viso ilsėjosi 2,5 paros.
Galiausiai belieka puošti arba iš karto skanauti. Visais atvejais pirmasis variantas man labiau priimtinas , taigi spanguolės, medaus korio gabalėliai bei rozmarinas dėl “žalumos akims”, kuo puikiausiai tiko!
P.S. Šį kartą bandžiau su grikių medumi – skonis, o vėliau stiprokai juntamas poskonis net labai nustebino gerąja prasme! Rekomenduoju išbandyti tiems, kam patinka grikių medus!
Komentarai