Šimtalapis

DSC_0772_6-4

Kelios valandos sukiojimosi virtuvėje atsiperka su kaupu, kai rezultatas priverčia pamiršti net Naujųjų metų naktį mintyse rikiuotus pažadus dėl saldėsių ribojimo bei figūros tausojimo… Sąžinės balsas kužda – nuo 1-dienio!

Reikės (2 kg pyragui):

Tešlai

500 g a.r. kvietinių miltų

25 g šviežių mielių

125 ml pieno

2 kiaušinių

Įdarui

500 g nesūdyto sviesto

500 g maltų aguonų

100 g razinų / džiovintų spanguolių

300 g baltojo cukraus

Mieles dedame į dubenėlį, užberiame žiupsneliu cukraus bei užpilame šaukštu drungno pieno. Viską permaišome ir paliekame 20 – 30 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų.

Į virtuvinio kombaino indą įmušame kiaušinius, pilame likusį pieną ir viską gerai išplakame. Supilame mieles, nuolatos maišant, po truputį beriame miltus.

Šioje vietoje virtuvinis kombainas – nepamainomas, nes tešlos minkymas užtrunka 30 min. Kuo puikiausiai tai galima atlikti ir rankomis, tačiau tešla lipni, taigi rankas reikia nuolatos tepti riebalais.

Suminkytą tešlą padalijame į penkis vienodo dydžio gabaliukus, pridengiame rankšluoščiu ir paliekame 1 val. pastovėti.

Ant miltais nubarstyto stalo kiekvieną gabalėlį kočiojame atskirai. Tampome į visas puses – lakštai turi būti labai ir net labai ploni!

DSC_0767_6

Galima išsikočioti visus lakštus ir tik tuomet “surinkinėti” pyragą arba viską atlikti taip:

1. Iškočiojame lakštą

2. Perkeliame ant kito stalo

3. Gausiai nutepame lydytu sviestu

4. Tolygiai apiberiame cukrumi

5. Tą patį kartojame su likusiais keturiais tešlos gabalėliais

6. Lakštus sluoksniuojame vieną ant kito

7. Ant antro lakšto beriame razinas / džiovintas spanguoles (renkamės pagal skonį)

8. Ant paskutinio tolygiai paskirstome aguonas (nuplikytas karštu vandeniu bei sumaltas)

Svarbu! – sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.

Galiausiai, užlenkiame kampus bei suvyniojame į ritinėlį. Jei norisi dviejų mažesnių pyragų, tuomet ritinėlį pjauname per puse. Riečiame į apskritimą, spustelėdami sujungiame abu galus, perkeliame ant kepimo skardos ir siunčiame 30 – 45 min. (du mažesnius) arba 1.5 val. (vieną didelį) į 190°C įkaitintą orkaitę. Jei viršus pradeda ruduoti, galima pridengti kepimo folija. Kepimo metu viršų vis apšlakstome susidariusiu sirupu.

Iškepusį pyragą traukiame iš orkaitės ir perkeliame ant grotelių pravėsti. Jei saldumo niekada nebūna per daug, tuomet viršų galima apiberti cukraus pudra.

DSC_0765_6

P.S. Netveriu džiaugsmu, nes ateinantys metai turėtų būti kupini saldžių akimirkų bei svaiginantys kaip aguonos, juk yra sakoma, kaip sutiksi Naujuosius, tokie jie ir bus!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai