Moliūginiai pyragaičiai

_DSC7407-4

Tik Pyragų dieną cukraus pudros debesėliai sklando aplink, o pyragus galima valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei!

Reikės:

Įdarui:

400 g kvapiųjų moliūgų tyrės

3 kiaušinių

120 ml nesaldinto sutirštinto pieno

110 g rudojo cukraus

1 a.š. cinamono

0.5 a.š. malto imbiero

1.8 a.š. maltų gvazdikėlių

0.5 a.š. druskos

Tešlai:

175 g kvietinių miltų

1 v.š. avižinių dribsnių

0.5 a.š. druskos

1 v.š. rudojo cukraus

115 g šalto nesūdyto sviesto

40 ml šalto vandens

_DSC7410-2

Persijotus miltus beriame į virtuvinio kombaino indą kartu su avižiniais dribsniais, druska bei cukrumi. Viską kelis kartus permaišome, tuomet dedame gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą ir maišome apie 10 sekundžių, kol susidarys maži, drėgni trupinėliai. Pilame vandenį ir maišome, kol viskas “susirinks” į bendrą tešlos gabalą. Viskas keliauja mažiausiai pusvalandžiui į šaldytuvą.

Kol tešla šaldytuve, į kombaino dubenį įmušame kiaušinius, beriame rudajį cukrų ir viską gerai išplakame. Įkabiname moliūgų tyrę (kaip ją pasigaminti, galima rasti čia), beriame prieskonius, druską, pilame nesaldintą sutirštintą pieną. Viską plakame iki vienalytės konsistencijos.

Apsisprendimo metas! – kol ant miltais nubarstyto stalo kočiojame tešlą, galvojame ar galutiniame rezultate norime matyti didelį pyragą, ar kalną “vieno kąsnio” pyragaičių. Šį kartą man pasirodė priimtinesnis antrasis!

Taigi, sausainių formelėmis išspaudžiame daug didesnius skrituliukus negu keksiukų formelė, beje, visai nesvarbu didelis pyragas ar maži pyragaičiai, tešla būtina iškloti ir formos kraštus, o dugną subadyti šakute, kad kepant apačia neišsipūstų. Likusią tešlą naudojame dekoracijoms, tačiau tikrai nėra būtina. Tešlą vėl siunčiame atgal į šaldytuvą (30 min.).

Į tešlos krepšelius pilame moliūginį įdarą, dedame kepti.

Kepant didelį pyragą, orkaitę įkaitiname iki 220° C, kepame 10 min., tuomet primažiname kaitrą iki 170° C ir kepame 35-40 min.

Mažiems pyragaičiams (naudojau labai negilias formeles) įkaitiname iki 200° C, kepame 5 min., tuomet primažiname iki 170° C, kepame 25 min.

Kepame tol, kol tešla apskrunda, o įdaras sutvirtėja. Iškepusius traukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

_DSC7414-5

P.S. Neišskiriama moliūgo, cinamono ir gvazdikėlių draugija!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai