Po rudeninės saulės spinduliais, tarsi akyse, kyla užminkyta duona, šį kartą visai kitokia – tiek neįprastu skoniu, tiek tekstūra.
Reikės:
10 v.š. grikių miltų
1 v.š. rupių ruginių miltų
1 v.š. spelta miltų
50 g saulėgrąžų sėklų
50 g moliūgų sėklų
25 g sezamo sėklų
1 v.š. Chia sėklų
1 v.š. Goji uogų
Žiupsnelio druskos
2 v.š. ruginio duonos raugo
150 – 200 ml šilto vandens
Likus valandai iki duonos minkymo, iš šaldytuvo išimame raugą – tegul sušyla.
Į dubenį kabiname kupinus šaukštus miltų, beriame sėklas bei druską. Viską permaišome.
Į indelį su duonos raugu pilame 100 ml šilto vandens, permaišome ir supilame ant miltų ir sėklų mišinio.
Maišome ir vandens pilame tiek, kol tešla vis dar tirštoka, bet lengvai maišoma šaukštu.
Baigus maišyti, nepamirštame atsidėti raugo kitam kartui, o likusią tešlą verčiame į aliejumi išteptą stiklinį kepimo indą.
Indelį su raugu bei duoną paliekame 8 – 10 val. šiltoje vietoje, kad įrūgtų, padvigubėtų.
Galiausiai raugas keliauja į šaldytuvą, o išrūgusi duona į šaltą orkaitę. Nustatome 170° C temperatūrą ir kepame 1 val. 15 min, kol pluta gražiai apskrunda, o kepaliukas atšoksta nuo kepimo indo šonų. Išimame iš orkaitės, uždengiame drėgnu virtuviniu rankšluoščiu ir paliekame visiškai atvėsti. Tuomet verčiame iš kepimo indo ir suvynioję į maistinį popierių dedame į šaldytuvą arba nieko nelaukus pjauname ir skanaujame.
P.S. Kai norisi kitokio naminės duonos skonio!
Komentarai