Naminė mocarela

_DSC5818-2

Jeigu laiškai skrietų minties greičiu, pirmasis būtų paleistas namų link su prašymu leisti pasisukioti šiltnamyje – juk prie šio sūrio taip nepamainomai būtini naminiai pomidorai bei bazilikai!

Reikės:

4 l pasterizuoto pieno (3.5% riebumo)

1.5 a.š. citrinos rūgštelės

1 a.š. smulkios druskos

0.5 a.š. skysto rennet fermento

1.4 a.š. kalio chlorido

Į puodą pilame pieną, ant silpnos ugnies kaitiname iki 13°C.  Temperatūra turi būti tiksli, todėl viską matuojame maisto termometru! Pasiekus reikiamą temperatūrą, į pieną supilame ketvirtadalyje puodelio vandens ištirpintą citrinos rūgštelę bei tokiame pat kiekyje vandens ištirpintą kalio chloridą. Viską permaišome.

Ant silpnos ugnies kaitiname bei maišome tol, kol pieno temperatūra pasiekia 33°C. Nukeliame nuo kaitros, supilame ketvirtadalyje puodelio vandens ištirpintą rennet fermentą. 1 min. nuolat maišome, tuomet uždengiame dangtį ir paliekame 5 min. pastovėti.

Pienas pakeitė savo struktūrą ir pasidarė panašus į vientisą rugpienį, tad imame peilį ir atsargiai supjaustome. Pjaustome skersai bei išilgai, nuo viršaus iki apačios, padarydami 1 cm. dydžio kvadratėlius.

Ant silpnos ugnies, atsargiai maišant, kaitiname iki 40°C.

Pilame per marle išklotą rėtį, kelias sekundes paliekame nuvarvėti. Varškę verčiame į mikrobangų krosnelei atsparų indą, toliau viskas vyksta taip:

Patarimas – minkyti su guminėmis pirštinėmis, nes sūrio masė ganėtinai šilta.

1. Varškę lengvai apspaudome, susidariusį skystį nupilame;

2. Dedame į mikrobangų krosnelę, nustatę aukščiausią temperatūrą kaitiname 1 min.;

3. Išimame, lengvai apspaudome, susidariusį skystį nupilame, siunčiame atgal 35 sek., temperatūra nesikeičia;

4. Pakartojame ta patį, kas nurodyta 3 punkte;

5. Išimame, nupilame skystį, apibarstome druska, perminkome.

Turi gautis lygi, tampri ir elastinga masė, jei iki tokios konsistencijos kiek trūksta, tuomet galima dar 20 sek. pakaitinti mikrobangų krostelėje.

Iš gautos masės formuojame norimo dydžio kamuoliukus, kuriuos metame į pasiruoštą indą su šaltu vandeniu ir ledukais. Suformuoti kamuoliukai turi kuo greičiau atvėsti. Jei beformuojant sūrio masė pravėsta, o kamuoliukai pradeda sunkiai formuotis – pakaitiname.

Pravėsusius, po maždaus 5 – 7 min. traukiame iš vandens, dedame į stiklinį indą ir siunčiame į šaldytuvą.

Pats geriausias skonis atsiskleidžia maždaug po paros praleistos šaldytuve, tačiau neįmanoma susilaikyti neparagavus šviežutėlių su pomidorais, bazilikais, šviežiai maltais pipirais bei lašeliu tyro alyvuogių aliejaus.

_DSC5821

P.S. Saikas čia svarbiausias, nes nenusakomai skanu – skanaujame bei vaišiname kitus!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai

2 Komentarai "Naminė mocarela"


Svečias
Sergej B.
2019-01-05

O kur galima isigyti kalio chlorido bei skysto fermento? Aciu