Varškės pyragas su migdolų pagrindu ir spanguolių putėsių viršūnėle

DSC_4860-2-3Lai metai būna saldūs ne nuo cukraus kiekio, o nuo nenusakomai saldaus jausmo, kurį suteikia besipildančios svajonės! Ir visai nėra būtina, kad išsipildytų visos, užtenka vienos vienintelės, bet pačios svarbiausios!

Reikės:

Migdoliniam pagrindui:

150 g maltų migdolų su odele

50 g cukraus pudros

1 didelio kiaušinio baltymo (apie 40 g)

25 g a.r. kvietinių miltų

0.5 a.š. malto cinamono

30 g tirpinto nesūdyto sviesto

Varškės masei:

250 g riebios varškės

250 g ricotta sūrio

250 ml 36%  riebumo grietinėlės

3 didelių kiaušinių

150 g cukraus

1 a.š. vanilės esencijos

3 v.š. a.r. kvietinių miltų

Putėsiams:

300 g šviežių arba šaldytų spanguolių

0.5 citrinos sulčių

80 g cukraus

3 a.š. želatinos

250 ml 36% riebumo, labai atšaldytos, grietinėlės

Į virtuvinio kombaino indą beriame maltus migdolus, pilame kiaušinio baltymą, beriame cukraus pudrą, miltus ir sukame tol, kol viskas sulips į vieną lipnų gabalą. Gautą masę įsukame į maistinę plėvelę, mažumėlę suplokštename ir siunčiame geram pusvalandžiui į šaldytuvą, kad sustingtų.

Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiojame migdolų masę kaip galima ploniau ir siunčiame į 170° C įkaitintą orkaitę 15 min., arba tol, kol gražiai apskrus bei sukietės. Iškepusį sausainį išimame ir paliekame visiškai atvėsti. Atvėsusį sulaužome į gabalėlius.

Į kombaino indą beriame migdolinio sausainio gabalėlius, pilame tirpintą sviestą ir malame iki kol gaunasi riebūs trupiniai.

Į kepimo skardą (naudojau 18.5 cm) įklojame kepimo popierių, ant jo beriame riebius trupinius ir tolygiai paskirstę stipriai prispaudžiame prie dugno.

Kadangi pyragą kepsime garų vonelėje, skardos apačią sandariai apvyniojame keliais sluoksniais kepimo folijos. Kol gaminsime varškės įdarą, trupinių pagrindą siunčiame į šaldytuvą sutvirtėti.

Į kombaino indą dedame visus įdarui skirtus ingredientus ir nustatę lėčiausią greitį maišome tol, kol viskas susijungs tarpusavyje. Jokiu būdu nedidiname apsukų, kitu atveju kepantis pyragas iškils, o vėstant sukris. Beje, labai svarbu, kad varškė, kiaušiniai ir grietinėlė būtų kambario temperatūros!

Ant sausainių pagrindo verčiame varškės masę, tolygiai paskirstome. Kepimo formą statome į gilų, didesnį indą, pripilame verdančio vandens (iki pusės kepimo formos) ir siunčiame į 150° C įkaitintą orkaitę 1 val., arba tol, kol varškės masė sutvirtės. Tuomet išjungiame orkaitę, praveriame dureles ir paliekame pravėsti. Galiausiai išimame iš orkaitės ir visiškai atvėsiname, tuomet dedame į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, kad atšaltų.

Spanguoles, citrinos sultis bei cukrų beriame į puodą ir kaitiname kol cukrus ištirps, o spanguolių luobelės sutrūkinės ir sultys išbėgs. Gautą masę pertriname per sietelį, kad neliktų odelių.

Želatiną užpilame keliais šaukštais šalto vandens ir paliekame išbrinkti, tada truputį pakaitiname, kad ištirptų, tik jokiu būdu neužverdame. Ištirpusią supilame į dar šiltą spanguoliu piure. Viską gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.

Šaltą grietinėlę išplakame iki standžių putų ir labai atsargiai, per tris kartus, į ją įmaišome spanguolių masę. Gautus putėsius verčiame ant varškės masės, tolygiai paskirstome ir siunčiame į šaldytuvą per naktį, kad visiškai sustingtų.

Puošiame baltojo šokolado žvaigždutėmis bei cukruotomis spanguolėmis (spanguoles suvilgome kiaušinio baltyme, apvoliojame cukruje ir paliekame išdžiūti).

P.S. Už svajones!

Idėja – Nidos receptai
Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai