Tiramisu skonio sūrio tortas

DSC_4154Vaikiškomis akimis žiūrint, gimtadienio tortas atrodydavo įspūdingo dydžio, su kažkur jo viduryje, tyliai tamsos laukiančiomis keliomis žvakutėmis! Ech, kas galėtų suskaičiuoti kiek metų turėjo praskrieti, kol pirmą kartą toptelėjo mintis, jog – gimtadienio tortas pastebimai traukiasi, o žvakučių skaičius, sutartinai kasmet, nenorom priverčia vis stipriau įkvėpti prieš jas užpučiant!

Reikės: (23 cm kepimo formai)

Pagrindui:

65 g 85% juodojo šokolado

2 a.š. tirpios kavos granulių

1 v.š. J.P. Chenet X.O brendžio

65 g nesūdyto, kambario temperatūros sviesto

50 g cukraus

1 kiaušinio

40 g a.r. kvietinių miltų

16 – 18 vnt. itališkų sausainių “Damų piršteliai”

Sausainių sulaistymui:

2 a.š. želatinos miltelių

50 ml vandens

2 v.š. tirpios kavos granulių

2 v.š. J.P. Chenet X.O brendžio

Sūrio masei:

750 g trintos President varškės

250 g mascarpone sūrio

200 g cukraus

3 v.š. kukurūzų krakmolo

5 kiaušinių

100 ml 36% riebumo grietinėlės

2 a.š. vanilės ekstrakto

2 v.š. J.P. Chenet X.O brendžio

Glaistui:

300 g tirštos grietinės

1.5 v.š. cukraus

2 a.š. tirpios kavos granulių

2 v.š. J.P. Chenet X.O brendžio

DSC_4152

Pagrindas

Apvalią, nusegamais kraštais torto formą ištepame gabalėliu sviesto, o pagrindą uždengiame kepimo popieriumi.

Smulkesniais gabalėliais laužytą šokoladą ištirpiname garų vonelėje, paliekame pravėsti, bet ne visiškai atšalti.

Brendį pakaitiname, suberiame kavos granules, permaišome, kad ištirptų ir atvėsiname.

Į virtuvinio kombaino indą dedame kambario temperatūros sviestą, beriame cukrų, nustatę aukštesnias apsukas plakame apie 6 – 7 min., kol pasidarys puri masė.

Kitame inde išplakame kiaušinį iki putų (6 – 7 min.).

Virtuvinio kombaino apsukas sumažiname, į sviesto ir cukraus masę palengva supilame pravėsusį šokoladą, dalimis suberiame persijotus miltus, supilame išplaktą kiaušinį bei brendžio ir kavos mišinį.

Gautą šokoladinę tešlą verčiame į tortinę, tolygiai paskirstome. Imame sausainius, iki pusės įspaudžiant į pagrindą, nuklojame visą pagrindą.

Pagrindą siunčiame į 175° C įkaitintą orkaitę 8 min., kad sutvirtėtų.

 

Sausainių sulaistymas

Želatinos miltelius užpilame 1 v.š. vandens ir paliekame 5 min. išbrinkti.

Puode užverdame 50 ml vandens, suberiame kavos granules, permaišome, kad ištirptų. Nukeliame nuo ugnies, sudedame išbrinkusią želatiną, kruopščiai permaišome, kad ištirptų. Supilame brendį, išmaišome ir paliekame 10 – 15 min., kol atvės ir pradės šiek tiek stingti.

Iškepusį pagrindą išimame iš orkaitės, kelias minutes leidžiame pravėsti. Vėliau sulaistome želatinos mišiniu.

 

Sūrio masė

Į virtuvinio kombaino indą kabiname trintą varškę, mascarpone sūrį ir kukurūzų krakmolą. Nustatę vidutines apsukas maišome 2 – 3 min., kol masė taps vienalytė.

Dalimis pilame cukrų ir toliau maišome. Jokiu būdu nekeičiame apsukų, kitu atveju kepdamas tortas kils, o viršus trūkinės.

Visą laiką maišydami, kas 1 min., po vieną įmušame kiaušinius.

Galiausiai supilame grietinėlę, vanilės ekstraktą bei brendį.

Kuomet viskas išsimaišo, gautą sūrio masę verčiame ant šokoladinio pagrindo, lengvai krėstelime, kad viršus išsilygintų, o viduje neliktų oro burbuliukų ir siunčiame 15 min. į 175° C įkaitintą orkaitę.

Prabėgus 15 min., sumažiname temperatūrą iki 120° C, toliau kepame 90 min., kol masė sutvirtės.

DSC_4160-2Glaistas

Dubenėlyje grietinę permaišome su cukrumi. Kavos granules ištirpiname karštame brendyje, atvėsiname.

Atsidedame 2 a.š. kavos mišinio, o likusį supilame į grietinę, permaišome.

Pyragą išimame iš orkaitės, viršų lygiu sluoksniu nutepame grietinės mišiniu.

Likusius 2 a.š. kavos užlašiname ant viršaus ir krapštuko pagalba piešiame ornamentus.

Galiausiai pyragą dedame atgal į orkaitę 15 min. (120° C).

Iškepusį išimame iš orkaitės, labai atsargiai, aštriu peiliu, prie pat formos kraštų apipjauname, kad šaldamas torto viršus nesuaižėtų. Paliekame visiškai atvėsti.

Tuomet dedame į šaldytuvą mažiausiai parai, kad sustingtų. Beje, kuo ilgiau laikomas šaldytuve, tuo tortas drėgnesnis, taigi skanavimo laiką palieku spręsti patiems :)

Prieš patiekiant, nuimame formos kraštus, viršų puošiame šviežiomis trešnėmis, valgomu auksu ir džiovintais rožių žiedlapiais. Nors, tiesą pasakius, puošimas nėra būtinas, nes skonis – tobulas!

P.S. Skiriu savo vienintelei ir nepakartojamai Mūzai!

Idėja – Kwestia Smaku
Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai