Špinatų tortas su šilauogių kremu

DSC_4248-2Greičiausiai kiekvienas vaikystėje turėjome tokį draugą/nenaudėlį, kuris nuo sausainių nuvalgydavo tik saldžiąsias viršūnėles. Abejoju ar pro tokių smaližių akis sugebėtų praslinkti nepastebėti naminiai macaroons. Taip, taip – naminiai, bet apie tai kiek vėliau. Tad, su papuošimais ar be jų, šis gardėsis – tobulas!

Reikės: ( 15 cm skersmens formai)

Biskvitui:

100 g šviežių špinatų lapelių

180 g cukraus

2 mažesnių kiaušinių

190 ml alyvuogių aliejaus skirto kepimui aukštoje temperatūroje

250 g a.r. kvietinių miltų

1 a.š. kepimo miltelių

0.5 a.š. sodos

0.5 a.š. vanilės esencijos

1 v.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Kremui:

200 g šviežių šilauogių

200 g kondensuoto pieno

200 ml plakamosios grietinėlės

Pusės šviežiai spaustų citrinos sulčių

1.5 v.š. želatinos granulių

50 ml šalto vandens

Glaistui:

200 g šviežių šilauogių

Pusės šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 a.š. želatinos granulių

1 v.š. šalto vandens

DSC_4189

 

Į virtuvinio plaktuvo indą nedame špinatų lapelius, pilame šviežiai spaustas citrinos sultis bei pilame aliejų. Viską plakame iki vienalytės tyrės.

Į dubenį persijojame miltus kartu su druska bei kepimo milteliais.

Virtuvinio kombaino inde plakame kiaušinius su cukrumi tol, kol masė pasidaro puri, šviesi ir nebelieka cukraus kristalų.

Smulkintus špinatus pilame ant išplaktų kiaušinių, dedame nugesintą sodą ir viską gerai išmaišome.

Pilame į kepimo skardą ir siunčiame 50 min. į 160° C įkaitintą orkaitę. Ar biskvitas iškepė puikiai galima patikrinti mediniu pagaliuku. Jei ištrauktas pagaliukas lieka švarus, traukiame kepinį iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti.

Kol biskvitas vėsta, gaminame kremą. Visų pirma želatiną užpilame šaukštu šalto vandens ir paliekame brinkti. Į virtuvinio plaktuvo indą beriame šviežias šilauoges, pilame kondensuotą pieną, šviežiai spaustas citrinos sultis ir malame iki tyrės.

Kitame inde iki standumo išplakame grietinėlę.

Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildome kad ištirptų (jokių būdu neperkaitiname) ir plona srovele, nuolat maišant supilame į trintas šilauoges. Kelioms minutėms siunčiame į šaldytuvą.

Tuomet visiškai atvėsusį biskvitą išimame iš kepimo formos ir perpjauname į 3 lygias dalis.

Vos tik pradėjusią stingti šilauogių masę traukiame iš šaldytuvo ir palengva į ją įmaišome išplaktą grietinėlę.

Į kepimo formos dugną dedame vieną lakštą, užpilame trečdaliu kremo ir tolygiai paskirstome. Taip sluoksniuojame visus 3 lakštus, o viršų užliejame likusiu kremu. Siunčiame į šaldytuvą 3 – 4 valandoms, kad visiškai sustingtų.

DSC_4177-2

Glaistui skirtą želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Virtuviniu maisto plaktuvu sumalame šilauoges. Į karščiui atsparų puodą beriame cukrų, pilame šviežiai spaustas citrinos sultis, verčiame šilauogių tyrę ir išbrinkusią želatiną. Nuolat maišant kaitiname tol, kol želatina bei cukrus ištrips (neužverdame).

Iš šaldytuvo išimame sustingusį tortą. Iš vidinės pusės tortinės kraštus apipjauname, kad tortas lengviau išsikeltų. Galiausiai viršų apliejame glajumi ir dedame atgal į šaldytuvą, kad sustingtų (2 – 3 val.).

P.S. Ir pabaigai, pati smagiausia dalis – puošimas! Uogos, biskvito trupiniai, naminiai macaroons…

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai