Naminio alaus duona

DSC_4785

Kai pūga už lango snaiges šokdina, židinyje spragsi malkos, o namai kvepia šiltutėle duona – norisi, kad akimirka stabteltų nors sekundei! – su Duonos diena!

Reikės:

400 g kvietinių OO tipo miltų

300 g naminio IPA stiliaus alaus

15 g šviežių mielių

1 a.š. rudojo cukraus

1 a.š. himalajų druskos

1 a.š. kmynų sėklų

2 saujų avižinių sėlenų

Aluje ištirpiname mieles, druską bei cukrų. Imame didesnį dubenį (kad būtų vietos kur tešlai kilti), beriame miltus, kmynus,o ant viršaus užpilame alaus ir mielių skystį. Mediniu šaukštu viską maišome apie 1 min. tik tol, kol nelieka sausų miltų.

Dubenį statome šiltoje vietoje ir pridengę virtuviniu rankšluosčiu paliekame 14 val. kilti.

Ant stalo beriame saują avižinių sėlenų, venčiame pakilusią tešlą ir šonus lenkiant vidurio link formuojame apvalų duonos kepaliuką.

Imame medžiaginį virtuvinį rankšluostį, tiesiame ant stalo, dalį jo apiberiame sauja sėlenų ant kurių perkeliame suformuotą kepaliuką sulenkimais į apačią. Likusia rankšluosčio dalimi pridengiame duonos viršų. Paliekame 2 val. kilti.

Apvalų indą su dangčiu (metalinį, stiklinį, molinį) dedame į orkaitę ant kuo žemiau nuleistų grotelių. Nustatome 245° C ir paliekame kol įkaista.

Atsargiai ištraukiame iš orkaitės, nudengiame dangtį ir į puodą perkeliame pakilusią duoną (lenkimais į viršų). Uždengiame dangtį ir siunčiame atgal 30 min. Galiausiai nuimame dangtį ir paliekame 20 min. kepti.

DSC_4788

Iškepusią traukiame iš orkaitės, kelias minutes paliekame pravėsti puode, tada perkeliame ant grotelių ir laukiame kol visiškai atvės.

Traški plutelė, korėtas ir drėgnas vidus su kartoku alaus poskoniu – nuostabus derinys su gabalėliu sviesto ir griežinėliu avokado.

P.S. Nuo pasirinkto puodo formos bei dydžio priklausys duonos kepaliuko tiek forma, tiek storis. Indas turėtų būti kiek didesnis, nes kepant “pučiasi”.

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai