Morengai

DSC_5458Kai tenka grįžti pilnu glėbiu produktų vien todėl, kad parduotuvėje perkilnojus visas lentynas, galiausiai nerandu to, ko tikėjausi, dar kartą įsitikinu – kepimas man neabejotinai prilygsta meditacijai!

Reikės:

160 g kiaušinių baltymų

250 g smulkaus baltojo cukraus

1 a.š. krakmolo

1 a.š. acto

Rožinių maistinių dažų

Labai kruopščiai atskiriame trynius nuo baltymų. Net ir mažiausias trynio gabalėlis gali sutrukdyti išplakti baltymus. Jokiu būdu kiaušiniai negali būti seni, kitaip visi bandymai pasibaigs nesėkme.

Mažiausiai 30 min. kambario temperatūroje palaikytus baltymus pilame į labai švarų bei sausą virtuvinio kombaino indą ir plakame kol gerai suputoja. Šiems suputojus dedame po 1 a.š. smulkaus cukraus ir plakame tol, kol šis visiškai ištirpsta (apie 1 min. ar net daugiau), tik tada beriame kitą. Viską kartojame tol, kol suberiame visą cukrų. Išplakta masė turi būti tvirta, standi bei blizganti. Beje, cukraus pudra čia visai netinka, tačiau reikia smulkesnio nei įprastai cukraus. Ištirpus paskutiniam cukraus šaukšteliui, viską plakame dar 2 min., kad baltymai stabilizuotųsi. Tuomet beriame krakmolą bei pilame actą ir dar plakame apie minutę. Actą galima keisti citrinos rūgštele (ant šaukštelio galo), bet vienas ar kitas yra būtini, nes sutvirtina morengų išorę, kad džiūstant nesutrūkinėtų.

Norint morengų spalvotais šonais, prieš dedant baltymų masę į virtuvinį švirkštą, jo vidų reikėtų “išpiešti” norimos spalvos maistiniais dažais.

Kiekis priklauso nuo to, kokio dydžio morengų norisi, o eksperimentuoti tikrai yra kur: skirtingi antgaliai, dydžiai, spalvos ir pan.

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, ant jo spaudžiame masę, paliekant nedidelius tarpelius, nes kepant šiek tiek plėsis.

Galiausiai skardą siunčiame 2 valandoms ant vidurinių kepimo grotelių į 100° C įkaitintą orkaitę. Kai morengai atšoka nuo kepimo popieriaus, sutvirtėja bei pasidaro kieti, išimame ir paliekame visiškai atvėsti.

DSC_5458-2

P.S. Gimtadienis dalykas rimtas, tad ir ruoštis jam privalu atsakingai.

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai