Medaus Pâte Sablée su aviečių konfitūra

DSC_5462-2

Tikiu jog posakis “pirmas blynas prisvilęs” tikrai ne iš piršto laužtas, tad kasmet sau tyliai mintyse pasižadu jokių pirmųjų bandymų – tik ne per gimtadienius! Ech, pažadai kartais ir lieka pažadais, nes tas pasisekimo jausmas daug saldesnis medų ir cukrų kartu permaišius!

Reikės:

Lakštams:

1 kiaušinio

80 g baltojo cukraus

40 g medaus

50 g nesūdyto sviesto

0.5 a.š. sodos

200 g a.r. kvietinių miltų

Žiupsnelio druskos

Kremui:

500 g mascarpone sūrio

250 g plakamosios grietinėlės

35 g cukraus pudros

1 a.š. vanilės ekstrakto

1 a.š. želatinos grūdelių

1 v.š. šalto vandens

Citrinos sulčių

Aviečių konfitūrai:

100 g šviežių aviečių

1 v.š. baltojo cukraus

1 a.š. kukurūzų krakmolo

Papuošimui:

Džiovintų braškių gabaliukų

Naminių morengų

Šviežių braškių

Macaroon

Gyvų gėlių

DSC_5460-2

Į puodą beriame cukrų, druską, kabiname medų, įmušame kiaušinį ir plakimo šluotele viską išplakame iki vientisos masės. Į išplaktą masę dedame sviestą ir statome ant viryklės. Nuolat maišant kaitiname tol, kol sviestas ištirps. Jokiu būdu negalima užvirti. Galiausiai nukeliame nuo kaitros, supilame actu nugesintą sodą ir dar kartą viską permaišome. Paliekame masę atvėsti iki kambario temperatūros.

Į atvėsusią masę beriame 100 g persijotų miltų ir plakimo šluotele viską išmaišome. Kita dalis miltų (100 g) keliauja ant stalo, ant jų verčiame tešlą ir perminkome rankomis. Tešla gaunasi ganėtinai kibi, bet taip ir turi būti, miltų pridėti tikrai nereikia. Masę įsukame į maistinę plėvelę ir siunčiame į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms arba per naktį.

Atvėsusią tešlą kočiojame tarp dviejų pergamentinio popieriaus lapų. Pagal pasiruoštą trafaretą išpjauname norimą formą, viršų šiek tiek subadome šakute, kad kepant nesipūstų ir kartu su  apatiniu popieriaus lapu perkeliame ant kepimo skardos ir siunčiame į 170° C įkaitintą orkaitę apie 10 min., arba tol, kol sutvirtės bei gražiai paruduos. Taip iškepame visus lakštus ir paliekame visiškai atvėsti. Beje, iš likusios tešlos, sausainių formele išspaudžiame norimas formas ir iškepame – bus papuošimui.

Šviežias avietes pertriname per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Tyrę pilame į karščiui atsparų indą, beriame cukrų, dedame krakmolą ir viską gerai permaišome, statome ant viryklės ir nuolat maišant kaitiname tol, kol sutirštėja. Paliekame visiškai atvėsti.

Nedideliame inde želatinos grūdelius užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti. Tuomet statome ant garų vonelės, ištirpiname ir paliekame atvėsti.

Į virtuvinio kombaino indą pilame grietinėlę (36 %), vanilės ekstraktą, beriame cukraus pudrą pagal skonį įspaudžiame citrinos sulčių ir supilame atvėsusią želatiną. Viską išplakame iki standumo, tuomet atsargiai permaišome su mascarpone sūriu.

Kremą dedame į konditerinį švirkštą su apvaliu antgaliu ir spaudžiame ant lakšto, tarpus užpildome aviečių konfitūra. Dedame kitą lakštą, lengvai paspaudžiame ir vėl spaudžiame kremą bei aviečių konfitūrą. Viršų padengiame kremu ir siunčiame nakčiai į šaldytuvą, kad lakštai suminkštėtų ir pjaustant nelūžinėtų. Puošiame kai kremas su lakštais šiek tiek susistovi, kad dekoras išliktų kuo šviežesnis.

P.S. Galiausiai ir namie kepti morengai sulaukė savo eilės pasipuikuoti!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai