Macarons

DSC_41721-2Kai vardan norimo rezultato būni pasiryžęs persijoti tonas miltų, išmaišyti kilogramus tešlos – ima ir pavyksta, iš pirmo karto!

Reikės (apie 25 dvigubi sausainiukai)

110 g migdolų miltų

225 g cukraus pudros

125 g brandintų kiaušinių baltymų

50 g cukraus

Pasiruošimas kepti macaron prasideda nuo kiaušinių baltymų brandinimo. Taigi, imame švarų užsukamą indą, pilame baltymus ir sandariai užsukame. Statome į šaldytuvą savaitei laiko.

Migdolų miltų puikiausiai galima rasti bene kiekvienoje parduotuvėje, tačiau šį kartą nusprendžiau eiti kiek “sunkesniu keliu” ir miltus pasidaryti namuose.

Imame 110 g migdolų su odele, sumaišome su cukraus pudra, beriame į virtuvinio smulkintuvo indą ir malame iki miltų. Šį kartą bandžiau malti migdolus su odele nes rizika permalti iki sviesto sumažėja, o ir sausainėliai su margu viršumi atrodo daug gražiau. Taigi, sumaltus miltus persijojame per smulkų sietelį, o likusius didesnius gabalėlius maišome su keliais šaukštais jau sumaltų miltų ir vėl malame.

Tuo atveju, kai kepama iš parduotuvinių migdolų miltų, juos vis tiek permaišome su cukraus pudra, permalame ir persijojame.

Labai svarbu, kad miltai būtų sausi, tad skleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir 30 min. siunčiame į 30° C įkaitintą orkaitę.

Imame didesnį dubenį, kuriame ir maišysime tešlą, į jį persijojame pradžiuvusius migdolų miltus.

Į virtuvinio kombaino indą pilame brandintus kiaušinių baltymus, plakame iki standžių putų. Supilame cukrų ir dar kartą viską išplakame iki standžių, blizgių putų. Ištraukus plakimo antgalį, jis turi likti švarus.

Išplaktus baltymus atsargiai verčiame ant migdolų miltų. Imame silikoninę mentelę, kabinant iš viršaus į apačią, sukamais judesiais maišome. Labai svarbu nepermaišyti, todėl būtinas skaičiavimas. Iš karto nustojau maišyti, kai tik tešla tapo vientisa. Viską sumaišiau maždaug per 30 judesių.

Tešlos tirštumas turi būti toks, kad suformavus sausainėlius, jų viršus šiek tiek išsilygintų, bet jokiu būtų neišsiplėstų į šonus. Jei tešla bus per skysta, sausainėliai išsiplės į šonus ir taps per ploni, jei per kieta – viršuje liks kauburėliai.

Kietą tešlą galima pataisyti dar kelis kartus permaišius, tuo tarpu, jei tešla per skysta – viską reikia pradėti iš naujo.

Imame virtuvinį vienkartinį maišelį (prakirpsime vėliau, kad tešla neišbėgtų), pilame tešlą, galą prakerpame.  Į kepimo skardą įklojame kepimo popierių ant jo formuojame 3 – 4 cm skersmens sausainėlius.

Sausainėlius paliekame kambario temperatūroje pastovėti 20 – 30 min. (laikas priklauso nuo drėgmės namuose), kad viršus apdžiūtų bei susiformuotų luobelė.

Kepimo temperatūra labai svarbi, tad įkaitiname orkaitę 150° C ir siunčiame į vidurinę lentyną, be vėjelio, 13 min.

DSC_41691

Iškepusius imame lauk, kelias minutes paliekame pravėsti, nuimame nuo kepimo popieriaus ir sudėję ant grotelių visiškai ataušiname.

Galiausiai, kai visiškai atvėsta, ieškome poros ir sulipdome mėgiama uogiene ar pertepimu.

P.S. Dangiškai skanu!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai