Mėsainiai su karamelizuotais svogūnais

_DSC6257-1Ech tie šilti vasaros vakarai, kai žemė šiluma alsuoja, o oras persismelkęs laužo kvapu – rodos palydėjus saulę galima ir aušros sulaukti!

Reikės:

230 g maltos jautienos

2 kiaušinių

4 rūkytos šoninės juostelių

4 fermentinio sūrio riekelių

2 mėsainių bandelių

2 didelių riekelių pomidoro

4 a.š. majonezo (naudoju Hellmann’s)

1 a.š. jogurtinės grietinės

Saujos salotų mišinio

Alyvuogių aliejaus (skirto kepimui aukštoje temperatūroje)

Pipirų

Druskos

Bulvyčių

Karamelizuotiems svogūnams:

2 didelių svogūnų

20 g nesūdyto sviesto

70 g rudojo cukraus

125 ml raudonojo vyno acto

Druskos

Šviežiai maltų pipirų

Alyvuogių aliejaus (skirto kepimui aukštoje temperatūroje)

_DSC6250-3

Į dubenėlį dedame maltą jautieną, majonezą (2 a.š.), grietinę, pagal skonį beriame druskos bei pipirų. Viską gerai išmaišome, mėsą dalijame perpus bei suformuojame 2 apvalius paplotėlius (formuojame kiek didesnius nei bandelės, nes kepant truputėlį susitrauks), 30 min dedame į šaldytuvą.

Nulupame ir pjaustome svogūnus riekelėmis (maždaug 5 mm storio). Į keptuvę (vidutinės kaitros) dedame sviestą, pilame šlakelį aliejaus, beriame cukrų ir laukiame kol ištirps. Beriame svogūnus, viską gerai permaišome, kepiname 5 min. Prisukame kaitrą, pilame raudonojo vyno actą, beriame druskos, užmalame pipirų, viską gerai permaišome, uždengiame dangčiu ir kepame 20-25 min arba kol skystis išgaruoja, o svogūnai pasidengia auksine spalva.

Pomidoro riekeles pjauname ties plačiausia vieta, kad būtų kuo didesnės.

Mėsainių bandeles pjauname pusiau ir vidines puses apskrudiname sausoje grilio keptuvėje / ant grotelių. Išimame ir paliekame atvėsti. Toliau į keptuvę / ant grotelių keliauja rūkytos šoninės juostelės. Kepiname iš abiejų pusių, kol krašteliai pradeda “banguotis”.

Beje, jei valgytojai bulvių reikalauja, tai dabar pats tinkamiausias laikas kaisti aliejų. Bulves naudoju iš pakelio, jau virtas, todėl ilgai neužtrunka.

Baigus juostelėms kepti, į keptuvę / ant grotelių (tuo atveju aliejaus nereikia) pilame šlakelį alyvuogių aliejaus. Norint kad mėsytė būtų sultinga – keptuvę / groteles gerai įkaitiname ir tik tada dedame mėsos paplotėlius, tuomet šonai apsitraukia, o mėsos sultys pasilieka viduje (nevartant kepame 3 min).

Kitoje keptuvėje, su lašeliu įkaitinto aliejaus, kepame kiaušinius (apie 2 min) arba tol, kol baltymas apsitraukia, o viduriukas dar skystas. Nevartome!

Primažiname kaitrą, mėsos paplotėlius verčiame ant kitos pusės. Ant viršaus dedame sūrio riekeles, kepintos šoninės juosteles bei kiaušinį. Viską uždengiame dangčiu  ir paliekame 2 min, kol sūris iššilydo.

Bandelių apatinę dalį patepame majonezu (2 a.š.), dedame karamelizuotus svogūnus, salotas, pomidorų riekeles bei mėsos paplotėlius. Užmalame pipirų ir viską užverčiame skrudinta “kepurėle”.

_DSC6252-2

P.S. Žiemos metu ar dienomis, kai lauke šalta – sukiojamės virtuvėje, tačiau vos tik progai pasitaikius – mėsą būtinai būtiniausiai kepame lauke ant grotelių!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai