Tarte Tatin

DSC_3677

Patys skaniausi, geriausi, nuostabiausi, greičiausi bei mylimiausi pyragai tie, kuriems iškepti tereikia vieno vienintelio indo, šiuo atveju – keptuvės!

Reikės:

100 g rudojo cukraus

100 ml Jim Beam Red Stag Black Cherry burbono (arba mėgstamo brendžio)

1 pakelio (320 g) šaldytos bemielės trapios sluoksniuotos tešlos

5 saldesnių vidutinio dydžio obuolių

4 – 5 lašiukų vanilės ekstrakto

50 g nesūdyto sviesto

Pagardui:

Pačių skaniausių ir mėgstamiausių ledų

DSC_3670

Iš šaldytuvo traukiame sluoksniuotą tešlą, kočiojame 0.5 cm storio lakštą, kurio dydis turi būti apie 4 – 5 cm didesnis nei keptuvė, kurioje kepsime.

Į keptuvę beriame rudąjį cukrų, pilame vyšnių burboną bei vanilės ekstraktą. Ant vidutinio kaitrumo ugnies, nuolat maišant, kaitiname, kol cukrus ištirps, skystis nugaruos bei pradės karamelizuotis.

Obuolius nulupame, perpjauname išilgai bei išimame sėklas ir kotelius. Beje, obuolių kiekis priklauso nuo keptuvės dydžio (naudojau 20 cm skersmens keptuvę). Obuolių puseles siunčiame į keptuvę, vartant kepame kokias 5 – 7 min., kol pasidengia karamelės sluoksniu. Lygiomis dalimis tarp obuolių paskirstome kubeliais pjaustytą sviestą.

Karamelizuotus obuolius užklojame iškočiota tešla, o kraštus atsargiai (geriausia medine mentele) prispaudžiame prie dugno. Siunčiame į 190˚ C įkaitintą orkaitę, 25 – 30 min, arba kol viršus gražiai pagelsta.

Iškepusį pyragą traukiame iš orkaitės, paliekame 2 min. pravėsti, kad karamelė sutvirtėtų. Imame kiek didesnę lėkštę nei keptuvė, dedame ant pyrago viršaus ir kartu su keptuve apverčiame. Jei galutiniame rezultate tešla apačioje, o obuoliai viršuje – valio, pavyko!

Skubame ragauti kol dar šiltas!

P.S. Kas gali būti geriau už vaizdą, kai ant šiltutėlio pyrago uždėti ledai palengva lydosi sukurdami pieno upes.

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai