Napoleonas

napol-1

Kai už lango pradeda sprogti pumpurai, o ant palangės Oliziukai galinėjasi, kurio bus ilgesni plaukai – kartu su kiaušinių trenksmu atrieda Šv. Velykos!

Tegyvuoja kiaušiniai, visai nesvarbu kokie – virti, kepti ar tai šokoladiniai!

Reikės (20 cm skersmens tortui):

Lakštams:

200 g sviesto

350 g miltų (550C tipo)

125 g grietinės

1 vidutinio dydžio kiaušinio

1/4 a.š. druskos

Kremui:

0.375 l pieno

1/2 a.š. vanilinio cukraus

3 vidutinio dydžio kiaušinių trynių

125 g cukraus

35 g miltų

200 g sviesto

6 v.š. spanguolių uogienės

2 v.š. trintų šaldytų spanguolių (be cukraus)

Kas kartą kepdama šį tortą nesistengiu savęs apkrauti, todėl vieną dieną išsikepu lakštus, o kitai dienai pasilieku torto sutepimą.

Taigi, ant stalo beriame miltų kalną ir jo viduriuką prasklaidome į šonus. Į suformuotą duobutę tarkuojame sviestą (burokine tarka). Baigus tarkuoti sviestą, imame peilį ir viską kapojame. Sviestas turi apsivelti miltais (tai darau 2-3 min.). Iš kapoto sviesto ir miltų vėl formuojame duobutę, įmušame kiaušinį, sudedame grietinę ir suberiame druską. Viską kapojame (2-3 min.). Galiausiai raitojamės rankoves ir viską minkome tol, kol visus trupinėlius surinksime į vieną didelį tešlos gabalą. Išminkytą tešlą įsukame į maistinę plėvelę ir dedame šaltai, mažiausiai 2 val.

Tešlą padaliname į 9 dalis, iš kiekvieno gabaliuko iškočiojame ~3 mm storio apvalius lakštus. Dedame ant kepimo popieriaus ir šauname į 190° C įkaitintą orkaitę 5 min. (arba tol, kol gražiai apskrunda). Iškepusiems lakštams leidžiame atvėsti, o sau pailsėti.

Jei viską norite pasidaryti per vieną dieną, tuomet nieko nelaukus verdame kremą, nes jis turi atvėsti. Į puodą pilame pieną, beriame vanilinį cukrų. Maišome kol užvirs, nukeliame nuo ugnies. Leidžiame pienui pravėsti. Tuo tarpu atskirame inde išplakame (iki baltos masės) kiaušinių trynius su cukrumi, suberiame miltus. Viską gerai permaišome.

Į kiaušinių ir miltų plakinį po truputį pilame pieną. Pienas dar šiltas, todėl pilame po truputį, kad nesutrauktų kiaušinių.

Viską perkošiame, supilame į puodą ir kaitiname ~8 min. (ant mažos ugnies). Jei norite, kad kremas būtų tirštesnis, galima kaitinti dar ilgiau. Beje, būtina nuolatos maišyti, kad kremas neprisviltų. Paliekame atvėsti.

Tortas bus dar gardesnis, jei keliems pertepimams (pas mane jų gavosi 2) naudosite uogienę. Ypač tinka rūgštesnė – slyvų, spanguolių ir pan. Šį kartą pasirinkau spanguolių, dar pridėjau trintų šaldytų uogų ir viską pertryniau per sietelį, kad neliktų sėklyčių.

napol-3

Iš visų iškeptų lakštų, vieną sutrupiname į smulkius trupinėlius, jie bus skirti torto apibarstymui. Geriausiai ir greičiausiai tai pavyksta padaryti kočėlo pagalba.

Iš likusių lakštų, kremo ir uogienės surenkame tortą. Šonus ir viršų aptepame kremu ir tolygiai apiberiame trupiniais.

napoleon-2

Jei yra likę nors kiek noro, jėgų bei fantazijos – kaip tik išmanydami dekoruojame viršų, juk grožis ne ką mažiau svarbus už skonį.

_DSC56711-1

Kuo ilgiau lakštams leisite susistovėti ir susidraugauti su kremu bei uogiene, tuo tortas bus skanesnis. Suprantu, kad pravėrus šaldytuvą, nosį pradeda kutenti nenusakomai pasakiškas kvapas, bet “per kančias į žvaigždes”.

P.S. Nesu didelė kiaušinių gerbėja, bet atsispirti jų egzistavimui šiame torte retai kada pavyksta.

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai