Mėlynių ir kriaušių galette

_DSC5813-11

Kai nuo pumpurais apkibusių šakų į žemę leidžiasi Gegužė, o mintys vienai dienai paskęsta vaikystės prisiminimuose – neapleidžia jausmas, kad šalia žmogus, kurio dėka vaikystės sapnai buvo spalvoti, o kasdienybė vėjavaikiškai nerūpestinga. Tą dieną net žodžių nereikia – buvimas šalia toks mielas ir brangus.

Tegul laikas trumpam sustoja ir po namus pasklinda „miltų debesėliai“.

Reikės:

Galette:

2 ½ puodelio a.r. kvietinių miltų

½ a.š. druskos

1 v.š. cukraus

1 puodelio šalto, gabalėliais pjaustyto sviesto (nesūdyto)

¼ – ½ puodelio šalto vandens

1 a.š. baltojo vyno acto

_DSC5809-11

Įdarui:

400 g šviežių ir saldžių mėlynių

2 prinokusių kriaušių

½ puodelio rudojo cukraus (kiekis priklauso nuo mėlynių saldumo)

0.5 a.š. šviežiai tarkuotų citrinos žievelių

0.5 a.š. šviežiai tarkuotų žaliosios citrinos žievelių

2 a.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

2 a.š. vanilinio cukraus

1 v.š. Monin kokosų sirupo

1 v.š. Malibu kokosų romo

¼ puodelio kukurūzų krakmolo

Žiupsnelio malto muskato riešuto

Viršui:

1 v.š. migdolų plokštelių

0.5 a.š. Monin kokosų sirupo

 

_DSC5823-1

 

Į virtuvinio kombaino indą beriame miltus, cukrų bei druską. Dedame gabalėliais supjaustytą sviestą ir malame, kol sviesto gabalėliai išsiskirsto ir paskęsta miltų pataluose.

Atskirame inde sumaišome baltojo vyno actą su vandeniu. Lėta srovele, po truputį, pilame ant besisukančių miltų su priedais. Stebime ir laukiame, kol viskas sukibs į vieną gabalėlį, tačiau nepermalame, nes sviestas neturi ištirpti. Tešlą įsukame į maistinę plėvelę ir siunčiame į šaldytuvą pravėsti (mažiausiai 30 min).

Pravėsusią tešlą dedame ant miltais nubarstyto stalo ir kočiojame ~ 4-5 mm storio lakštą, gerokai didesnį negu kepimo indas (turi likti iš ko kraštus užlenkti). Lakštą įklojame į kepimo indą ir vėl šaldome, kol pasiruošime įdarą. Kriaušėms nuvelkame “žalias sukneles”, supjaustome įvairių formų gabalėliais ir beriame į indą. Ten pat keliauja visi įdarui skirti produktai. Viską gerai permaišome.

Iš šaldytuvo ištraukiame tešlą (jei tešla minkštoka, kelioms minutėms dedame į šaldymo kamerą). Ant tešlos verčiame įdarą, kraštus užlankstome į vidų, šiek tiek prispaudžiame, aptepame lengvai išplaktu kiaušiniu, apiberiame migdolų plokštelėmis ir apšlakstome kokosų sirupu. Orkaitę įkaitiname iki 200° C, kepame apie 20 min, kol tešlos krašteliai pradeda ruduoti. Primažiname temperatūrą iki 190° C, kepame apie 25-30 min, kol mėlynių “švarkeliai” susproginėja, įdaras pradeda burbuliuoti, o viršus pasidengia rusva spalva.

Iškepusią galette traukiame iš orkaitės ir paliekame (kepimo inde) visiškai atvėsti bei sutvirtėti.

_DSC5824-1

P.S. Su švente, Mama!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai