Karamelinis tinginys

DSC_5620Kai mintys pradeda sukiotis saldumynų link, galioja “nerašyta taisyklė” – tik savaitgaliais!  Šio savaitgalio skonio hitu tapo šis tinginys, kuris po pirmo kąsnio, rodos nukėlė laiku atgal, į vaikystės prisiminimus!

Reikės:

510 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno

320 g sutirštinto nesaldinto pieno

800 g pieniškų sausainių

300 g lengvai sūdyto sviesto

80 g cukraus

Žiupsnelio sodos

3 v.š. kakavos

3 džiovintų slyvų

Į puodą pilame nesaldintą sutirštintą pieną, beriame žiupsnelį sodos bei cukrų. Kaitiname ant silpnos ugnies ir kartas nuo karto pamaišant laukiame kol pradės burbuliuoti. Užvirus dar kaitiname apie 15 min, kol pradeda vos vos ruduoti. Galiausiai nukeliame nuo kaitros ir leidžiame pravėsti.

Manau puikiai tinka ir kitokie sausainiai, bet šį kartą naudojau pieniškus, orinius, lengvus (Tower Gate – Malted Milk Biscuits, šiems artimiausi turbūt būtų Selga). Sausainius sulaužome į keturias dalis (priklauso nuo jų dydžio, galima ir smulkiau) ir beriame į didelį indą.

Garų vonelėje, ant silpnos ugnies, ištirpiname sviestą, karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną bei baigiantį pravėsti išvirtą pieną. Kai viskas susijungia į vientisą masę, beriame kakavą ir smulkiai pjaustytas džiovintas slyvas. Permaišius viską verčiame ant sulaužytų sausainių ir lengvais judesiais permaišome, kad visi pasidengtų karameline mase.

DSC_5631-2

Tortinės vidų išklojame kepimo popieriumi. Verčiame trečdalį sausainių, viską tolygiai paskirstome ir šiek tiek paspaudžiame. Taip pat paskirstome antrą ir trečią sluoksnius. Jei dubenėlyje yra likę karamelinės masės, pilame ją ant suspaustų sausainių ir viršų lygiai nudailiname.

Galiausiai siunčiame nakčiai į šaldytuvą.

P.S. Tikrai saldu ir nuostabiai skanu, bet juk kartais galima. Beje, pageidautina drauge su balintos kavos puodeliu!

Pasidalinkite!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentarai